Persbericht 2021

Het Matangi Quartet


Het Matangi Quartet is al 20 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno, laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop.

In 2002 ontving het quartet de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek en in 2008 wonnen de Matangi’s de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International die stuk voor stuk met geweldige kritieken werden ontvangen.

Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en treedt onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek en tijdens ons nieuwjaarsconcert met bandoneonspeler Carel Kraayenhof.

Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkquartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen.

Femke Ijlstra
Karsten KleijerAltviool
Foto: Studio van Oostrum
Femke Steketee
Daniel TorricoViool
Foto: Studio van Oostrum
Annelies Vrieswijk
Arno van der VuurstCello
Foto: Studio van Oostrum
Aukelien Kleinpenning
Maria-Paula MajoorViool
Foto: Studio van Oostrum

Carel Kraayenhof


Bandoneonist Carel Kraayenhof is al vele jaren de Nederlandse ster van de Argentijnse tango. Wereldwijd beroert hij het publiek met zijn betoverende spel. We kennen allemaal het gevoelige ‘Adiós Nonino’ van Astor Piazzolla dat hij bij het huwelijk van Máxima en Alexander ten gehore bracht.

De CD ‘Street Tango’ werd in 2003 met de prestigieuze publieks-Edison onderscheiden. Het parlement van Argentinië reikte aan Carel in 2005, uit handen van dé tangodichter Horacio Ferrer, de hoogste culturele onderscheiding uit en in 2012 werd Carel benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het land Argentinië heeft Carel de naam tangueros gegeven en hem hiermee onderscheiden. Zijn Sexteto Canyengue behoort inmiddels tot de wereldtop van de tango. De beste leermeesters uit Argentinië gunden de leergierige en zeer talentvolle Carel de mystiek van de tango en de bandonéon. In zijn muziek is de warme band met grootheden als Piazzolla, Pugliese, Alvarez, Beytelmann hoorbaar en voelbaar.

Image
Carel KraayenhofBandonist

Foto: Casper Rila

Ons programma


Beethoven, de naam staat als een huis. Het is inmiddels meer dan een naam, het is een begrip. Beethoven staat voor fascinerende muziek die ons gemoed beroert, maar ook voor een houding, een benaderingswijze van kunst. Die moet onafhankelijk, vrijgevochten, onconventioneel, grensverleggend, visionair zijn.

Wat Beethoven was voor de klassieke muziek, was Astor Piazzolla voor de tango. Al op jonge leeftijd was hij succesvol als bandoneonist in beroemde tango orkesten, maar al snel stopte hij bijna helemaal met tango. Hij zocht iets anders, een ander doel. Hij bestudeerde klassieke componisten als Béla Bartók en Igor Stravinsky, hij studeerde orkestdirectie bij Hermann Scherchen en hij luisterde veel naar jazz. Zijn zoektocht naar een eigen stijl obsedeerde hem; hij verlangde naar iets anders, iets nieuws. Hij wilde de grenzen van de traditionele tango verleggen.

Op 16 december 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Dat willen de Matangi’s graag vieren, maar op een bijzondere wijze. Kort daarna zou op 11 maart 2021 Astor Piazzolla 100 jaar zijn geworden en de Matangi’s zien een muzikale uitdaging om deze twee grote iconen uit de muziekwereld met elkaar in verbinding te brengen. De eigen’wijze’schappen van Beethoven en Piazzolla zijn precies de rede waarom het Matangi Quartet zich zo verwant voelt met deze twee grootheden; de vier kwartetleden kleuren niet altijd binnen de muzikale lijntjes en laten zich niet temmen door muzikale regels en klassieke usances.

Samen met bandoneonist Carel Kraayenhof gaan ze op een muzikale ontdekkingsreis door de vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en de onconventionele tango composities van Astor Piazzolla met elkaar te verbinden in het programma ‘Beethoven vs. Piazzolla’.

Programma

Ludwig van Beethoven – Strijkkwartet op.18/4
Astor Piazzolla – Oblivion

-pauze-

Astor Piazzolla – uit ‘5 Tango Sensations’ nr. 1,3,5
Ludwig van Beethoven / Astor Piazzolla – Beethoven 5/Libertango (arr. Marijn van Prooijen)
Astor Piazzolla – Luna/Muerte del Angel (arr. Marijn van Prooijen)

Sfeerimpressie


Direct kaarten bestellen voor het nieuwjaarsconcert