Archief

Archief

De afgelopen jaren hebben wij onderstaande muzikanten en muziekensembles mogen verwelkomen bij Nieuwjaarsconcert Hummelo:

Image
Editie 2023 : Carter Muller

Carter Muller is een jonge Nederlands-Amerikaanse klassieke pianist en aspirant-dirigent.

Hij is geboren in 2001. Als hij zeven jaar oud is, verhuist de familie naar Seattle waar hij zijn eerste pianolessen krijgt van zijn grootmoeder. Het is liefde op het eerste gezicht tussen Carter en de piano. Sindsdien is muziek het belangrijkste onderdeel van zijn leven.

Hij heeft opgetreden op verschillende podia in heel Europa en Noord-Amerika waaronder grote zalen zoals het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.  Zijn repertoire strekt zich uit van Bach en Beethoven tot Chopin, Liszt, Debussy, Prokofjev en hedendaagse muziek.  Naast piano heeft Carter compositielessen gevolgd bij Mathias Steinauer en orkestdirectie bij Iwan Wassilevski in Zürich, nadat hij eerder had gestudeerd bij Taco Kooistra aan de Nederlandse Jonge Dirigentenacademie. Hij heeft ook een sterke interesse in kamermuziek en vormt een duo met
violiste Kamilia Boris.

Image
Editie 2022 : The Rosenberg Trio

De afgelopen 25 jaar heeft The Rosenberg Trio over de hele wereld gespeeld en hebben zij naam gemaakt als de beste in de gipsy jazz. Geïnspireerd door Django Reinhardt weten ze hun oeuvre te verbreden met klassiek, pop en bossa nova in gipsy swing stijl. Ook hebben ze een groot aantal eigen composities op hun naam.

Bezield door één passie muziek maken hebben ze de wereld veroverd. In de late jaren ’70 genieten ze brede bekendheid in de Europese gipsy gemeenschap. Eind jaren ’80 breken ze internationaal door en worden ze hoofdact op menig groot jazzfestival. Het trio heeft naam gemaakt als crème van het genre, bewonderd door fans van alle landen van de wereld en door gitaristen in alle muzikale genres.

Image
Editie 2021 : Het Matangi Quartet en Carel Kraayenhof

Het Matangi Quartet is al 20 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop. Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en treedt onder meer op met bandoneonspeler Carel Kraayenhof.

Kraayenhof is al vele jaren de Nederlandse ster van de Argentijnse tango. Wereldwijd beroert hij het publiek met zijn betoverende spel. We kennen allemaal het gevoelige ‘Adiós Nonino’ van Astor Piazzolla dat hij bij het huwelijk van Máxima en Alexander ten gehore bracht. Tijdens ons Nieuwjaarsconcert gingen deze artiesten op een muzikale ontdekkingsreis door de vooruitstrevende ritmes en harmonieën van Beethoven en de onconventionele tango composities van Astor Piazzolla met elkaar te verbinden in het programma ‘Beethoven vs. Piazzolla’.

Image
Editie 2020 : Syrène Saxofoon Kwartet

Het Syrène Saxofoonkwartet bestaat uit vier vrouwen die zich vernoemd hebben naar de Sirenen uit Homerus’ Odyssee: zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verlokken. Syrène wil de toehoorder uitnodigen met haar muziek en de klassieke saxofoon laten klinken bij een uiteenlopend publiek. Het is hun energie, kwaliteit en sterke communicatie op het podium, dat hen geliefd maakt bij de luisteraar.

De Syrènes hebben gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Utrecht, en zijn als eerste blazersgezelschap verwelkomd op de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het Syrène Saxofoonkwartet heeft alle grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia weten te bespelen.

Het motto van Syrène is ‘friszoet & stevig’, een korte uitdrukking om hun talenten te formuleren: pittig, met vrouwelijke finesse en zeer begaafd.  Daarbij zijn de Syrènes het meest in hun element als zij zich bezighouden met hun kwartetspel.

Image
Editie 2019 : Pieter Wispelwey & Hans Eijsackers

Wispelwey kreeg les van onder anderen Anner Bijlsma, de Brit William Pleeth en de Amerikaan Paul Katz. Hij nam in 1990 zijn eerste cd op voor het kleine label Channel Classics Records (Bachs cellosuites), die goed werd ontvangen. Daarna volgden meer optredens en meer bekendheid, vooral in het buitenland. Er kwamen ook nieuwe cd-opnamen (bij Channel Classics) van muziek van Benjamin BrittenLudwig van BeethovenJohannes Brahms en Zoltán Kodály.

Hans Eijsackers studeerde bij onder anderen Gérard van BlerkJan Wijn en György Sebök. In 1992 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus met Onderscheiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn studie werd hij uitgenodigd te komen studeren aan de European Mozart Academy in Kraków. Hij was winnaar van de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Christinaconcours en het Europees Pianoconcours in 1991 in Luxemburg, waar hij in de finale het pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov vertolkte. Tevens ontving hij tweemaal de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw in Amsterdam.

Image
Editie 2018 : Fuse

Fuse is een Nederlands muziekensemble dat zowel klassieke muziek als jazz en andere muziekstijlen ten gehore brengt. Het bestaat uit zes leden: een strijkkwartet, aangevuld met een contrabassist en een percussionist. Het ensemble is opgericht in 2012 en is vooral bekend geworden als "de verrukkelijke huisband" van het televisieprogramma Podium Witteman, de belichaming van variatie van muziekgenres. Fuse is opgericht door Julia Philippens, viool, Emma van der Schalie, viool, en Mascha van Nieuwkerk, cello. Ze zaten samen op het conservatorium en speelden samen in clubs in Amsterdam. Adriaan Breunis (altviool), Tobias Nijboer (contrabas) en Daniel van Dalen (percussionist) sloten zich bij hen aan en sindsdien deden ze samen honderden optredens.

Emma van der Schalie en Mascha van Nieuwkerk spelen op een instrument van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Het ensemble won in 2019 de Edison Publieksprijs.

Image
Editie 2017 : Amatis Piano Trio

De Duitse violiste Lea Hausmann, de Britse cellist Samuel Shepherd en de Nederlandse pianist Mengjie Han vormen het Amatis Piano Trio.

Alle drie studeren zij aan het Conservatorium van Amsterdam. Mengjie Han won in 2013 het Young Pianist Foundation Concours. Het Amatis Piano Trio is de afgelopen jaren o.a. te zien geweest tijdens het Aurora Chamber Music Festival, het Trondheim International Chamber Music Festival en het Grachtenfestival in Amsterdam.

De jury van Dutch Classical Talent ziet het Amatis Pianotrio als een kamermuziekgezelschap met veel potentie: “De musici zijn goed op elkaar ingespeeld en staan garant voor gloedvolle, expressieve vertolkingen van het grote triorepertoire.”

Image
Editie 2016 : Matangi Quartet & Martijn Cornet

Het Matangi Quartet is opgericht in 1999 tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het conservatorium van Rotterdam. De muzikanten studeerden twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz. Daarna werden ze twee jaar intensief begeleid door Henk Guittart. Het Matangi Quartet is een vaste bespeler van de kamermuziekpodia van Nederland en daarbuiten. Net als het Kronos Quartet en het Brodsky Quartet richt het Matangi Quartet zich niet uitsluitend op het klassieke repertoire. Zo trad het op met rockzangeres Frédérique Spigt, maakte een dvd met Herman van Veen en is in uitgebreide formatie te horen op de cd Street Tango van Carel Kraayenhof.

Bariton Martijn Cornet studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam onder de hoede van de befaamde pedagoge Margreet Honig. Inmiddels heeft Martijn Cornet een glansrijke carrière opgebouwd. Hij zong bij diverse operagezelschappen als de Early Opera Company in Londen en de Opéra national de Lorraine. Diverse malen zong hij bij De Nationale Opera in Amsterdam in klassieke opera’s maar ook in wereldpremières van Peter-Jan Wagemans en Louis Andriessen.

Image
Editie 2015 : Lars Wouters van den Oudenweijer & Hans Eijsackers

Wouters van den Oudenweijer studeerde bij Charles Neidich aan de Juilliard School in New York met beurzen van het Fulbright-programma, het Fonds voor de Podiumkunsten, en het Nuffic. Wouters van den Oudenweijer haalde eerste prijzen bij een aantal nationale en internationale concoursen. In 1999 werd hem de Philip Morris Kunstprijs Muziek toegekend. Hij maakte zijn debuut met een recital in het Concertgebouw in Amsterdam in 1999. In het seizoen 2001-2002 speelde hij in de concertserie Rising Stars in New York en Brussel, Wenen, Amsterdam, Athene, Keulen, Birmingham, Londen, Parijs en Stockholm en is sindsdien regelmatig te zien op de Internationale podia. Wouters van den Oudenweijer speelde met strijkkwartetten als Skampa, Ad libitum, Danel, Manderling en werkte samen met Altenberg Klaviertrio Wien.

Hans Eijsackers studeerde bij onder anderen Gérard van BlerkJan Wijn en György Sebök. In 1992 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus met Onderscheiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn studie werd hij uitgenodigd te komen studeren aan de European Mozart Academy in Kraków. Hij was winnaar van de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Christinaconcours en het Europees Pianoconcours in 1991 in Luxemburg, waar hij in de finale het pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov vertolkte. Tevens ontving hij tweemaal de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw in Amsterdam.

Image
Editie 2014 : Lavinia Meijer

Lavinia Meijer begon op haar negende jaar harp te spelen en twee jaar later werd Meijer toegelaten tot de Jong Talentafdeling van het Utrechts Conservatorium bij Erika Waardenburg. Ze haalde diploma's Bachelor of Music en Master of Music, beide cum laude, in respectievelijk 2003 en 2005 aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam.

Ook volgde Meijer masterclasses bij onder anderen Jana BouskovaIsabelle MorettiDaphne BodenNatalia ShameyvaEmilia MoskvitinaMaria GrafSkaila Kanga en Susann McDonald. Ze volgde ook een cursus jazz bij de jazzharpist Park Stickney. Lessen interpretatie volgde ze bij Theo Olof (viool), Walter van Hauwe (blokfluit) en Willem Brons (piano). Meijer trad op in EuropaAzië en Amerika. Ze speelde als soliste bij orkesten als het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest en het Israëlisch Filharmonisch Orkest. Ze werd uitgenodigd om te spelen tijdens onder andere het Grachtenfestival in Amsterdam, het Schleswig-Holstein Musik Festival en een aantal Wereld Harp Congressen. Meijer remplaceert regelmatig bij het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Image
Editie 2013 : Timora Rosler & Hans Eijsackers

De Israëlische/Nederlandse celliste Timora Rosler won in 1996 de eerste prijs op de Stuttgart International Cello Competition. In 1997 werd haar de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt. Door de jury werd zij als volgt geprezen: "Timora Rosler bezit een innemend talent, intieme uitdrukking, virtuositeit en een natuurlijk gevoel voor de compositie… Haar interpetatie is uitzonderlijk fascinerend."

Hans Eijsackers studeerde bij onder anderen Gérard van BlerkJan Wijn en György Sebök. In 1992 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus met Onderscheiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na zijn studie werd hij uitgenodigd te komen studeren aan de European Mozart Academy in Kraków. Hij was winnaar van de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Christinaconcours en het Europees Pianoconcours in 1991 in Luxemburg, waar hij in de finale het pianoconcert nr. 2 van Rachmaninov vertolkte. Tevens ontving hij tweemaal de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw in Amsterdam.

Image
Editie 2012 : Matangi Quartet

Het Matangi Quartet is opgericht in 1999 tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het conservatorium van Rotterdam. De muzikanten studeerden twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz. Daarna werden ze twee jaar intensief begeleid door Henk Guittart.

Het Matangi Quartet is een vaste bespeler van de kamermuziekpodia van Nederland en daarbuiten. Net als het Kronos Quartet en het Brodsky Quartet richt het Matangi Quartet zich niet uitsluitend op het klassieke repertoire. Zo trad het op met rockzangeres Frédérique Spigt, maakte een dvd met Herman van Veen en is in uitgebreide formatie te horen op de cd Street Tango van Carel Kraayenhof.

Image
Editie 2011 : Klára Würtz

Klára Würtz werd geboren in Budapest, Hongarije en begon op haar vijfde met pianospelen. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Franz Liszt Muziekacademie. Zij volgde lessen bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en kreeg beurzen van András Schiff voor zijn masterclasses in Prussia Cove, Engeland. Met het kinderkoor van de Hongaarse Radio en Televisie maakte zij vele grote internationale tournees, waarbij zij de muzikale intermezzo’s op de piano speelde. Zij trad met dit koor op in grote zalen als de Scala in Milaan, de Bunkha-Khai-Khan concertzaal in Tokyo.

In 1985 won zij de Ettore Pozzoli Pianocompetitie in Milaan. Drie jaar later viel zij bij de Internationale Pianocompetitie van Dublin in de prijzen met haar vertolking van Schubert’s Sonate in Bes Op. Posth. Als soliste trad zij op met verschillende orkesten, zoals het Boedapest Festival Kamer Orkest, Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Jiri Belohlovek, Warschau Solisten.

Vanaf 1 oktober 2020 zijn tickets voor dit concert te bestellen.